Mindenféle, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Pozitívra Hangoló

7 tipp azoknak, akik most aztán tényleg mozogni kezdenének

2015. március 04. - PH.Plusz

Két nagy szezonja van a „most aztán tényleg lefogyok” és „holnaptól rendszeresen sportolok” –elhatározásoknak. Az egyik az év legeleje, amikor az újévi fogadalmak épülhetnek erre, a másik pedig a tavaszi időszak, amikor valamilyen közösségi nyomástól vezérelve sokan úgy érzik, muszáj, hogy formába lendüljenek, hogy igazi habtestet villanthassanak bikiniben nyáron, a strandon. 

Pedig a mozgás, a sport jó esetben beépül a hétköznapokba, mert egyszerűen kell, hogy az egyensúly fenntartásához (vagy egyáltalán létrehozásához) a szellemi és lelki megterhelések mellett legyen valamilyen fizikai is. A sport jótékony hatásáról szóló értekezéseket meghagyom a (brit) tudósoknak, inkább azt próbálnám összegyűjteni, hogy a lehetőségek széles tárházával bíró internet mennyi ingyenes metódust kínál, ha arra vetemednénk, hogy rendszeres testmozgásra adjuk a fejünket. Nem kell hozzá tornaterem, fitneszedző, és különösebb felszerelés sem feltétlen – elég lehet, ha kitartóak és motiváltak vagyunk.

A megfelelő motiváció megtalálásához, íme 7 tipp – messze nem az egyetlen és kizárólagos, pláne nem az übertutifrankó igazság, ámde saját tapasztalaton alapuló, szubjektív válogatás, ami talán jól jön mindazoknak, akik épp holnaptól (na jó, a következő héttől) akarnak fitt életmódot kezdeni.

1. Találd meg azokat, akik motiválhatnak!

Keress olyan embereket a világhálón, akik motiválóan hathatnak Rád. Szóba jöhet akár ismert fitneszedző vagy sportoló, de lehet egy elszánt és sportos életmódot folytató hétköznapi fiatal lány a világ túloldaláról. Elég, ha bepötyögsz olyan kulcsszavakat a Facebook vagy az Instagram keresőjébe, mint #fit vagy #healthy, máris rengeteg poszt és kép jön szembe, amik között találhatsz olyat, ami szimpatikus. Egyetlen keresési kísérlet is adhat inspirációt, de ha követni is kezded a kiválasztottat, akkor nap mint nap szembejönnek majd a hírek, hogy ő hogyan edz, milyen gyakorlatokat végez, mitől marad kitartó – ez vagy alapból motiválólag hat, vagy már annyira idegesítő, hogy csak azért is teszel valamit. (Akiket én megnézegetek olykor: Max Longrée egykori triatlonista, jelenleg személyi edző, Kayla Itsines ausztrál fitneszedző, a Bikini Body Guide megalkotója, és jó pár lelkes fitneszőrült hétköznapi lány, akiket máris sok százan követnek.)

max_longree_fb.jpg

Max Longrée Facebook oldala 

screenshot_2015-03-03-00-47-16.jpg

Kayla Itsines Instagram posztjai közül az egyik

 

2. Próbálj ki előre összeállított gyakorlatsorokat!

Találhatsz komplett gyakorlatsorokat is a neten, olyanokat is, amiket akár otthon is elvégezhetsz – a Pinterest az ilyen gyűjtemények aranybányája. Próbáld ki a #workout keresőszót, meglepve tapasztalhatod, hogy volt, aki még a Macklmore „Can’t hold us” c. dalához is kitalált edzőgyakorlatokat, illeszkedvén a ritmushoz, de van olyan ajánlás is, ami kifejezetten reggelre való, még mielőtt a fürdőszoba felé vennéd az irányt.

pinterest_workout.jpg

 

3. Kihívás kell? Akkor csak találd meg a megfelelőt!

Ha az a típus lennél, akinek szabályok és keretek kellenek, hogy tényleg belevágjon valamilyen cél elérésbe, akkor a mindenféle sportos kihívásokat Neked találták ki. Plank Challenge, Squat Challenge, Beach Body Challenge – ahogy angol néven futnak. A lényeg mindegyiknél ugyanaz: adott egy előre megírt menetrend, amelyben minden nap növekszik a penzum, és amit hol 3 hétig, hol egy hónapig (netán tovább) kell tartani. Az első nap elég 20 másodpercig plankolni, azaz kitartani a statikus alkartámaszt, de a 29. napon már 270 másodperc az elvárás. És ha kellően elszánt vagy, miért ne bírnád? (… mondjuk pont plankolásból én 150 másodpercnél elakadtam, de kellett hozzá egy betegeskedős hét is – viszont legalább megtudtam, hogy annyit kibírok egy huzamban.)

 

plank_challenge_fb.jpg

 

4. Legyél része a közösségnek!

A mindenféle kihívások még biztosabb verziója, ha egy előre meghirdetett időpontban, több ezer társaddal együtt csatlakozol  hozzájuk – mert ha Te esetleg nem is akarnád közzétenni a saját eredményeidet a központi üzenőfalon, láthatod, hogy mások miket produkáltak, mit üzennek a szervezők, milyen tippeket és biztatásokat adnak egymásnak a résztvevők, és ez Rád is pozitívan hathat. Hát még ha beszállsz az össznépi posztolásba!

 

5. Telepítsd az edzést a telefonodra!

Mindezek ötvözete lehet egy okostelefon-alkalmazás, ami nemcsak gyakorlatokat ad, követheted rajta keresztül a fejlődésedet is, és még akár egy közösségnek is tagja lehetsz, ahol versenyezhetsz másokkal, vagy csak éppen kibeszélheted a tapasztalatokat.  A futáshoz, kocogáshoz használatos alkalmazások talán a legismertebbek, ki ne látott volna már ilyennel futóteljesítményt megosztva a Facebook üzenőfalon? (Runtastic, Nike+  Running, RunKeeper, Endomondo – hogy csak a legismertebb alkalmazásokról szó essen…)  De van olyan is, amelyikkel jóga-gyakorlatsorokat követhetsz végig, mint amilyen a Daily Yoga – sőt, az előfizetéses verzióban itt is akadnak kihívások, 3 hét alatt karcsúsodást ígérő programok példának okáért. A 7 Minutes Workout 7 perces gyakorlatsorokat kínál, méri hozzá az időt, diktálja a feladatokat (na jó, angolul, de olyan, mintha valaki dirigálna), és csupa olyan dolgot kér, amit akár otthon is elvégezhetsz – fitneszpad helyett megteszi a konyhaszék is. A Google Fitnesz pedig azt figyeli, mennyit mozogsz, és hogy a kitűzött – mondjuk napi egy órás – mozgásadagot teljesítetted–e.

screenshot_2014-12-25-16-24-34.jpg
Endomondo mobilapplikáció futáshoz - vagy sok más sportághoz

daily_yoga.jpg

Daily Yoga okostelefon-alkalmazás 

 

6. Kövesd a fejlődésedet!

Az hathat talán a leginkább motiválóan, ha az eredményeidet dokumentálod. Nemcsak azt, hogy hány kilométert sikerült futni, vagy egy adott kihívásban meddig jutottál, hanem a saját magad számára objektívan mérhető változásokat: testsúly, körméretek, fizikális állóképesség, közérzet… A méricskélés klasszikus és lássuk be, praktikus módszer, mert hacsak nem csalunk a centikkel, a számok nem hazudnak, megmutatják, mi a pálya. De ha már egyszer a szelfik korát éljük, kézenfekvő, hogy kattintsunk egyet-kettőt magunkról a képi dokumentáció érdekében is. Ahogy Kayla Itsines is tanácsolja követőinek: célszerű a képeket rendszeresen (tehát mondjuk hetente), ugyanabban az időpontban (mint például hétfő reggel), ugyanolyan szögből (szemből is egyet, és profilból is, mint a rendőrségen), és lehetőség szerint ugyanabban a ruházatban (ami azért ne az „ápol és eltakar”-típus legyen) készíteni.

leah_peah.jpg

 

7. Kérd ki szakember véleményét - mielőtt belevágsz! 

DE! Mindegy, melyik módszert választod, vedd figyelembe, hogy a Te állóképességed, teherbírásod, mozgásigényed eltérhet a sztenderdektől, lehet azt meghaladó, de el is maradhat tőle.  Nincs azzal semmi gond, ha nem tudsz egy huzamban végigcsinálni egy 7 perces gyakorlatsort, de fontos, hogy Te magad tisztában légy a képességeiddel, és olyan célokat tűzz ki, olyan eszközöket válassz, amik ehhez igazodnak. Ha hónapok óta nem mozogtál intenzíven, a legjobb mégis, hogyha legalább az elején konzultálsz egy szakemberrel – aki lehet a háziorvosod, vagy egy személyi edző - , és kikéred a véleményét arról, mi a megfelelő terhelés számodra, hogyan érdemes majd növelni azt. Egy állapotfelmérés nem árthat meg, sőt, legalább lesz is mihez viszonyítani az előrelépést!

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr747239111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2015.03.05. 03:37:45

akinek videokat, meg instagramot kell nezni a motivalashoz, az most hagyja abba, mert nem erti mirol szol az egesz

2015.03.05. 08:34:06

Érdekes, hogy jól kell tudni angolul ahhoz, hogy motivált legyek a testedzésben. Tényleg nincs magyar oldal, ami segítene ebben vagy csak az angol oldalak a trendik? Esetleg ez is csak egy fordítás?

PH.Plusz 2015.03.05. 08:55:38

@roli101: Nem fordítás! ;) Magyar forrás viszonylag kevesebb van, ez tény - ezért remélem is, hogy aki ismer ilyet és ajánlja, megosztja itt velünk az információt.

halor 2015.03.05. 09:03:43

Lájkolnám DrSWAG hozzászólását, ha lehetne. Ha nincs belső motivációd, akkor a szenvedéseidet enyhíted ezekkel a pótcselekvésekkel, de így is úgy is szenvedésként fogod megélni a testgyakorlást, és abba fogod hagyni utóbb de inkább előbb. Nem élvezetként vagy kielégülésként fogod megélni, a szó nem szexista értelmében.

Csak Norris 2015.03.05. 09:07:57

Ott kezdödik hogy a telefonbuzeráló osztálynak fogalma nincs hogy kell egymást megszólítani. A mozgás meg mit sem ér, ha egy megállót képtelenek a belvárosi suttyók villamos nélkül megtenni.
Itt egy kicsit ellentmondásosnak érzem az alkalmzás telefonra való töltését.

20 éve eldönthettük hogy melyik hobbinknak élünk fiatalként. Eldönthettük hogy tankolunk vagy mekiben eszünk. Valahogy nem híztam el. De hat ma ugye rosszabbul megy. Minden barom méregdrßaga autót tesz a hülyegyereke alá, meg kitömi pénzzel.

De hat valahol lehet ez is az evolúció és a kiválasztódás része lehet. A selejt elhízik gyerekként, nem mozog, nem tanulja meg, hogy lássa el önmagát, aztán csak eldobja a kanalat vmikor...

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2015.03.05. 10:31:07

Szerintem meg nincs "rossz" motiváció. (Mellesleg én belevenném a baráti, ismerősi példákat is, nekem ilyenből is akadt.) Instagram? Instagram. Celebek? Akár. A kérdés nem az, mi indít el, hanem az, hogy utána te a saját erődből meddig jutsz. Nekem másfél éve volt életmódváltásom, most már esetleg én motiválok másokat. De azt megtanultam, hogy le kell vetkőzni az ebből fakadó gőgöt, ami azért eluralkodik időnként az emberen. Két éve semmivel nem voltam különb, mint akármelyik tunya kortársam, tehát most is elsősorban a korábbi énemhez kell magam mérni, miután leadtam jópár kilót és rendszeresen mozgok. Nagyon irigylem azokat, akik születésüktől fogva marha tudatosan éltek, velem ez nem így volt, de attól én még nem fogom abbahagyni a mozgást, hogy valaki lenézi az én kései "ébredésem". Ez van, senki nincs kitiltva a futópályáról, bármennyire bosszantó.

wsvap 2015.03.05. 10:45:22

Nem kell hozzá tornaterem, fitneszedző, és különösebb felszerelés sem feltétlen :DDD
Az egész cikk a netről és okos telefonról szól! Eddig azt hittem a sportoláshoz egy cipő, egy nadrág, meg egy póló kell és mehetsz futni a ligetbe vagy a szigetre. Ott van az igazi (pl. futó) közösség nem a facén :)

igazi hős 2015.03.05. 11:13:20

Mi van? Ha nem vagyok online, akkor nem is tudok sportolni? Vagy mi a fene? Itt már mindenki hülye? Motiváció: mondtam a fiamnak, hogy nőtt a gimnázium alatt 30 centit, sportolást meg abbahagyta, kéne valamit mozognia. Amelyik nap van 2óra szabadideje a gép előtt, azon legyen fél órája a fekpadon is. És csinálja, mert elég esze van hogy értse, nem nekem edz, hanem magának. (Azért egy kicsit a "háziverseny" is motiválja, meg egyéb módon is igyekszem ösztönözni, de az alapkihívás az, hogy 40 évesen ne összetört pálcikaember legyen belőle.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.05. 11:35:01

ha kell valaki aki motivál akkor még nem akarsz "tényleg" mozogni. ;)

turista a saját országában 2015.03.05. 12:44:45

Azért tegyük hozzá, hogy magához a fogyáshoz nem feltétlenül szükséges a sport. Kondíciónk fejlesztéséhez, egy egészségesebb életmódhoz annál inkább.

Mert ha annak a felnőttek számára ajánlott napi 2000 kcal értéknek ezentúl csak nagyjából a felét viszed be (1000-12000 kcal-t) akkor nincs az az isten, hogy ne fogyj. Persze ennek a mennyiségnek is minél komplexebb és egészségesebb összetevőkből kell származnia: esszenciális zsírsavak, fehérjék, vitaminok, értékes szénhidrátok, stb. a megfelelő mennyiségben és arányban.

A bevitt átlagos napi kalóriamennyiség nyilvánvalóan életmód függvénye is. De főleg a kevesebbet mozgó, ülő életmódot folytató egyéneknél szerintem amit írtam, működik. Nálam működött.

Sarics 2015.03.29. 19:48:14

A diétához és az edzéshez (csoportos motivációs program is) alkalmazások közül ajánlom a Noom Coach-ot, magyar oldalak közül pedig a Kalóriabázist. Ezek ugyan nem edzéshez kapcsolódnak szorosan, hanem a diétához ;-).

Én a jövő héten hétfőn kezdem a 4 hetes felülés- kihívást.
süti beállítások módosítása