Mindenféle, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Pozitívra Hangoló

Dalok, amik pozitívra hangolnak

2015. február 04. - PH.Plusz

A zene befolyásolhatja a hangulatunkat – ezt már annyit hallottam, olvastam, tudományos kutatásokra hivatkozó cikkekben is, persze már elfelejtettem, hogy ki állapította meg a tényt, de mondjuk azt, hogy a brit tudósok. Meg úgy egyébként mi magunk is kísérleti alanyok lehetünk majd minden nap, mert hát kivel ne fordult volna elő, hogy egy dal a fülébe mászott, amit reggel hallott a rádióban, vagy az, hogy erős késztetést érzett, hogy meghallgasson egy bizonyos számot a YouTube-on?

Az igazság az, hogy akármennyire is egyetértek azzal, hogy a zene is képes pozitívra hangolni, be kell lássam, hogy könnyebb volt a rossz pillanatokra tartogatni bizonyos tuti kollekciókat. Volt már több D-Mood (tudni illik D, mint depresszív…) feliratú cd-m, saját magam válogatta dalokkal, bár szerencsére már rég nem kerültek elő. Ellenben itt lenne az ideje egy H-Mood lista összeállításának, amiben H = Happy. Gondolkodtam, mi kerülhetne be a sorba, és hát nem is olyan egyszerű a dolog. Egy csomó dal szerelmi bánatról, szomorúságról szól, mert az aztán kiváló ihletet ad. Persze azért van kivétel.

Nekifutottam, hogy a gyűjteményemben fellelhető dalokból kreáljak egy H-Mood listát. A bekerüléshez már az is elegendő kritérium volt, ha az adott nóta valóban felpörget – a szöveg lehet másodlagos. Vagy épp nem…

 

Itt az én szubjektív válogatásom, mint első próbálkozás – de mert jókedvre hangolós dalokból sosem elég, várnám a tippeket a bővítéshez!

 

1. Colbie Caillat: Brighter than the sun

 Csak bele kell hallgatni, olyan vidám az egész, lehetetlenség közben valami rosszra gondolni.

 

 

 2. Manu Chao: Me gustas tu

Na jó, az sem árt, ha tudjuk, a „me gustas tu” spanyolul annyit jelent, hogy „tetszel nekem”. És hát ha ezt halljuk minden sor végén, az azért hízelgő tud lenni.

 

 

 

3. Maroon 5: Sunday morning

A szövegtől tekintsünk el, a dallamban, meg az előadásban van valami rendkívül pozitív. Pont amilyennek szeretnénk a vasárnap reggeleket.

 

4.  Dave Stewart: Heart of stone

Baromi régi szám, és már az is rég volt, amikor egyszer egy Vénusz koncerten a JATE-Klubban erre táncoltunk – de talán nem csak a kedves emlékek miatt maradt meg ez a dal a vidám kategóriában.

 

 

5. U2: Beautiful day

Ez itt inkább az az eset, amikor épp semmi sem sikerül, de azért próbáljuk meg a dolgok jó oldalát nézni, mert az ég kék, a fű zöld, Bono meg jól énekel.

 

 

6. Budapest Voices / Kowalsky Mega Vega: Ennyi csak

Lásd a fentieket – csak magyar kiadásban, és ráadásul egy feldolgozást választottam, mert így még jobban tetszik.

 

7. Jack Johnson: Better together

Beleinterpretálhatjuk persze, hogy ez igazából csak vágyakozás, de akkor is a pörgősebb fajtából.

 

 

8. Karen Souza: Feel so good

Kész. Ettől egyszerűen jól kell lenni. Pont.

 

 

9. Kiscsillag: Ha én lennék

2 fontos ok, ami miatt helye van a dalnak a listán: 1. ez itt eleve e „lelkes verzió”. 2. már csak emiatt a sor miatt is: „… miénk lenne az egyszerű igazságok boltja, s te eladó lennél benne…”

 

 

10.  Zaz: On ira

Nem kell itt franciául érteni ahhoz, hogy átjöjjön, ez a hölgyemény felpezsdít bárkit a hangjával.

 

11. Des’ree: Life

Oh, de sokszor mutogatta ezt a videóklipet annak idején az MTV. Egyszerű, mint a faék, legalábbis a szövege, de az egész abszolút pozitív!

 

12. Die Toten Hosen: Tage wie diese

Ideális nóta lelkes készülődéshez, viszontlátáshoz, nagy elhatározáshoz – nem hiába választották a németek a foci vb dalának pár éve.

 

13. Pharell Williams: Happy – 1 órás verzió

És ha valaki hosszantartó feltöltődésre vágyik: Pharell Williams még klipeket is gyártott a „Happy” c. dalának egy órássá nyújtott verzióihoz.  60 perc tömény boldogság. Mármint azoknak, akik a három és fél perces verziótól sem kapnak hideglelést. Ez itt a reggel 7 órás változat. Merthogy van egész napra elosztva többféle. 

 

 

Na és mivel bővüljön a lista?! 

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr867141793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangerd 2015.02.05. 18:44:09

Szerintem meg nagyon is fontos a szöveg:
James Brown - I Feel Good
Mohamed Fatima - Ragyog a szívem
I Can See Clearly Now - Bob Marley vagy Jimmy Cliff feldolgozásban, esetleg az eredeti Johnny Nash
Louis Armstrong - What a wonderful world
Somewhere over the Rainbow - az eredeti vagy az IZ-féle
Bob Marley - Don't worry be Happy
Punnany Massif - Élvezd

És két személyes kedvenc, amitől mindig jó kedvem, sőt jó napom van, ha meghallom:
Groove Coverage - Moonlight Shadow (bónuszként Budapest a klipben)
Culture Beat - Mr. Vain

(tudom, mind nagyon populáris, de akkor is :P )
süti beállítások módosítása