Mindenféle, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Pozitívra Hangoló

Cipősdobozolásra fel!

2015. december 09. - PH.Plusz

Odavagyok meg vissza a meglepetésekért. Nem csak az villanyoz fel, ha engem ér valamilyen váratlan kedvesség, legalább ennyire szeretek kiagyalója és közreműködője lenne a másokat célzó meglepetéseknek - lásd még például születésnapok, kivált, ha a világ legjobb kezelő orvosáról van szó... . Még akkor is lelkesedem a meglepetésért (vagy inkább: meglepésért), ha esetleg nem is ismerem azt, akinek örömet szerezhetek. Valahogy így van ez a Cipősdoboz Akcióban is, aminek már jó ideje nagy rajongója vagyok. 

Persze emlékszem, sok évvel ezelőtt előfordult, hogy benne is annyi ragadt meg a jótékonysági lázból, hogy cipősdobozba készíthetünk ajándékcsomagot, felcímkézve, hogy milyen korú fiúnak vagy lánynak szánjuk - aztán büszkén beadtam a magam dobozát a Mikulásgyárba. Ahol mondjuk pont nem ilyen perszonalizált ajándékokat várnak, hanem megy minden a közösbe. A szándék, az nemes volt. 

Most már ennél sokkal profibb vagyok, már csak azért is, mert kicsit közelebb kerültem az akcióhoz, egészen a kulisszák mögé is beláthattam, például a Cipősdoboz Vár megnyitóján. Ezért is vagyok olyan jól informált, hogy szólhatok Nektek, ha még nem tudnátok, idén van egy speciális újítása a programnak: a feladók megtudhatják, hová, melyik településre került az általuk készített cipősdoboz ajándék. Sőt, ha valaki elég gyors, arról is visszajelzést kaphat, hogy ki vette át a csomagot. 

Kell rá időt szánni, meg némi pénzt is, de ezzel a kis energiabefektetéssel is hozzájárulhatunk egy kisgyerek klassz karácsonyához, akinek mondjuk más ajándék nem is jutna idén. 

Magam is többször hallottam már azt a szkeptikus gondolatot, miszerint a különféle jótékonysági akcióknak azért sem ajánlanak fel sokan adományokat, mert mit lehet tudni, hova kerül végül a pénz / ajándék, az is lehet, hogy nem is a rászorulók kapják. Persze a jótékonykodás már csak olyan, hogy kell hozzá egy alapvető bizalom, de azért mégis érteni vélem, ha valakit ez a fajta rendszer nem győz meg. 

Na de akkor most itt a lehetőség nekik is, hogy kipróbálják, valóban hátrányos helyzetű gyerekek karácsonyát varázsolhatjuk szebbé a cipősdoboz ajándékokkal.

A feladat egyszerű:

Végy egy cipősdobozt és töltsd meg szeretettel!

Igazából bármilyen doboz jól jöhet, az Angliából még a II. világháború után indult eredeti kezdeményezésben rejtette cipősdobozba az a bizonyos jólelkű nagymama a szegény gyerekeknek szánt ajándékokat, innen az akció neve is.

A második lépés: el kell dönteni, hogy fiúnak vagy lánynak készül a meglepetés, és milyen korú legyen a címzett. Merthogy ennek megfelelően kell a valamelyest személyre szóló ajándékokat összeválogatni. El kell képzelnünk, hogy minek örülhet karácsonykor mondjuk egy 12 éves kislány. Írószerek? Könyv? Kirakós játék? Kártya? Édesség? Bármi jöhet, amiről azt gondoljuk, örömet szerez - kerüljük a folyékony és törékeny tárgyakat, a gyógyszereket, agresszivitásra utaló képeket és tárgyakat. (Részletesebb ajánlás itt olvasható.)  

ciposdoboz_151129_7.jpg

Na melyik a fiús és melyik a lányos doboz? 

 

A harmadik lépés: Csomagoljuk be a dobozt, pont úgy, mintha karácsonyi ajándékot csomagolnánk. A doboz fedelére kell ragasztanunk egy címkét, amire ráírjuk, hogy kinek szánjuk a meglepetést - pl.: "12 éves - LÁNY" 

... és ha valaki elég gyors, és csatlakozik a Cipősdoboz 50 projekthez, akkor a saját adatait is fel kell tüntetnie a dobozon, hogy értesíthessék majd, hogyan követheti nyomon a cipősdoboza útját. Naná, hogy én beneveztem, mindjárt két cipősdobozzal.

Az elkészült dobozt az országban közel 200 gyűjtőponton lehet leadni, Budapesten a legnagyobb és legismertebb a Deák téren található Cipősdoboz Vár - a Cipősdoboz 50 projekt résztvevőinek mindenképpen ide kell beadniuk az elkészített csomagokat. De bárki, aki csomagkövetős etikettet szeretne kapni, hogy megtudhassa, melyik településre érkezett meg a cipősdoboza, a Cipősdoboz Várba kell, hogy leadja az ajándékcsomagot. 

És mi van ezután? 

Először is egy jóleső érzés tölthet el minket, hogy egy kedves ismeretlennek örömet szerezhetünk. De idén ez még fokozható: a Cipősdoboz Várban kapott vonalkódos etikett alapján ugyanis figyelemmel kísérhető, merre tart épp a cipősdoboz. 

A Cipősdoboz Vár megnyitóján találkoztam Weisz Fanni modellel, aki az akció jószolgálati nagykövete. Nála alkalmasabb személyt nem is találhattak volna a feladatra - szerintem bárkit elvarázsol a kedvességével, a belőle áradó szeretettel, nekem legalábbis így tűnt. Fanni is nagyon örült a lehetőségnek, hogy most akár utánajárhat, hova került az általa összerakott cipősdoboz ajándék. Meg is mutatta, mit rakott a dobozba: a saját könyve mellé került még egy kis kozmetikum és édesség is.

ciposdoboz_151129_1.jpg

(Fotó: Fehér Bertalan)

Semmi baj az anonim adományozással, de mégis, ha visszajelzést kaphatunk arról, hogy az apró közreműködésünk egy valódi jótett, mert valakinek valahol messze elkerekedtek a szemei a mi cipősdobozunkat kibontva, az a mi ünnepünket is szebbé teszi. 

Megerősít abban, hogy adni jó, és hogy a szeretet áttör minden akadályon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr38150762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása