Mindenféle, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Pozitívra Hangoló

7 tipp a megfázás leküzdéséhez

2015. február 01. - PH.Plusz

Már követni sem tudom, a környezetemben hány családtagom, barátom, ismerősöm küzd éppen valamilyen vírussal, vagy csak sima megfázással. És hogy valóban influenza- és náthaszezon van, azt bizonyítja például az is, hogy az Index is terjedelmes cikkben foglalkozott a kérdéssel: Mit lehet tenni az influenza ellen? (olvasásra ajánlott, például sosem tudtam volna meg, hogy C vitaminból a halálos dózis másfél tonna citrom lenne…)

Ha valaki, én aztán ismerem a felsőlégúti megbetegedéseket, volt bennük részem elégszer - még mielőtt a kemoterápia kárt tett volna az amúgy sem olyan bivalyerős immunrendszeremben, általános volt, hogy évente kétszer-háromszor kidönt egy ilyen kór, utána meg aztán pláne. Bár talán klasszikusan influenzás alig voltam, inkább a vírusos torokgyulladásra specializálódtam. Ennek okán már elég profi vagyok abban, hogy mivel érdemes esetleg próbálkozni, hogy a tüneteket mérsékeljük, netán hamarabb meggyógyuljunk. Össze is szedtem néhány tippet – amikről azért nem állítanám, hogy tuti befutók, mert biztosan mindenkinél más válik be, de az biztos, hogy ártani nem ártanak, ilyenformán egy próbálkozást megérhetnek.

A lista szubjektív, saját tapasztalatokon alapul, és a sorrend nem jelöl különösebb preferenciát.

1. Csodakeverék

Van egy könyvem, „Természetes antibiotikumok” a címe, abból lestem el ezt a receptet, és már elég sokszor alkalmaztam. A tapasztalat az, hogy ha még az elején kapjuk el a megfázást, akkor akár csodákra is képes a cucc, de ha már benne vagyunk a sűrűjében, amikor először iszunk a keverékből, akkor csak apró lépésekben jön a változás, de azért jön. És akkor a csodaszer: egy bögre meleg (de nem forró!) vízbe csavarjuk bele egy citrom levét, adjunk hozzá egy evőkanál aloé levet (bevallom, ezt én sokszor kihagyom, mert nem mindig van otthon), 10 csepp echinaceát és 10 csepp grapefruitmag-kivonatot. Ebből a keverékből naponta háromszor érdemes fogyasztani. Enyhén izzaszt, de a légutakat is tisztítja, ezért lefekvés előtt mindenképpen érdemes felhajtani egy adagot.

blog_vitamin_150201_015.jpg

 

2. Grapefruitmag-kivonat

Amennyi jót írnak róla, már lassan ez is olyan mindent tudó csodaszer a szememben, mint amilyennek sokszor az aloé tűnik. De tény, hogy sokféle problémára alkalmazható, aktiválja a szervezet saját védekező rendszerét. Ráadásul, ha megfelelően adagoljuk, nincs mellékhatása – nem én mondom, a szakirodalom, de mellékhatást én sem tapasztaltam. Arra kell csak ügyelni, hogy tömény formában nem szabad alkalmazni a nyálkahártyákon, mindig hígítani szükséges. A hatóanyaga bioflavonoidokból és glikozidokból áll, előbbiek kiválóan semlegesítik a szabadgyököket – amik ugye a daganatok kialakulásában is szerepet játszhatnak. Mivel ennyire remek hatásai vannak, természetesen megfázás ellen is bevethető, 2 dl vízben (esetleg teában) kell 15 csepp kivonatot elkeverni és meginni, naponta három alkalommal. Nálam akkor válik be leginkább, amikor este úgy érzem, hogy mintha kaparna a torkom, és felhajtok egy pohár vizet grapefruitmag-kivonattal, na akkor másnap az esetek 90%-ában semmi bajom. Ajánlják még szájfertőzések kezelésére, fogínygyulladás mérséklésére, herpesz ellen, bőrhibákra, aknés problémákra, de még bőrbetegségek kezelésére is.

3. Gyömbér

Az indiai ajurvédikus orvoslás és gasztronómia szerint a gyömbérnek fűtő tulajdonsága van, ezért is inkább a hidegebb, téli hónapokban érdemes fogyasztani. Meg is lepődtem ezen egy indiai főzőtanfolyamon, hogy akkor ezek szerint teljesen elhibázott lépés nyáron gyömbéres-citromos limonádét szürcsölgetni… De hát a gyömbér azért szerencsére nem csak limonádéban felhasználható, és mivel emésztést segítő hatása van, a konyhában abszolút alapkellék lehet. Mert hát miért ne lehetne télen a sütőtök-krémlevest egy kis gyömbérrel megbolondítani – még a meghűlések kivédésére is jól jöhet. Igen, a gyömbér erre is jó: megfázás, torokfájás kezelésére ajánlott. Főzhetünk belőle teát, de nem is muszáj ezzel pepecselni, mert gyömbérteából van bőven választék bioboltban vagy egy szupermarketben is. Ha mégis pepecselnénk: a gyömbért lereszelve keverjük össze egy kis mézzel, és abból kanalazzunk be nap közben minél többször egy-egy adagot.

4. Propolisz

A méheknek köszönhetjük ezt a rengeteg hatóanyaggal rendelkező csodaszert. Főként flavonoidok és flavonok vannak benne, de tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is. A propolisz katalizátorként megerősíti az immunrendszert, a sejtek anyagcseréjét fokozza, és állítólag még allergiaellenes hatása is van. A megfázáson kívül jól alkalmazható a fül-, orr-, torok- és gégebetegségeknél (mint amilyen a nagyon gyakori vírusos torokgyulladás például), köhögésnél, fogínygyulladásnál, fogbetegségeknél, alhasi szervek megbetegedésénél. A már emlegetett szakirodalom azt írja, hogy felsőlégúti megbetegedéseknél egy szelet kenyérre kell 10-20 csepp propolisztinktúrát csepegtetni, azt alaposan megrágva lenyelni. Kipróbáltam, egy kanál mézzel is remekül működik a dolog, a toroknak külön jól esik. De toroköblítésre is alkalmas: 2 dl meleg vízhez 5 csepp propoliszkivonatot kell adni, azzal gargarizálni naponta többször. Ha általános immunerősítés is a cél, akkor egy pohár vízbe kell 10 csepp propolisztinktúrát elkeverni, azt meginni, naponta kétszer-háromszor.

5. Gyógyteák

A megfelelő folyadékbevitel a beteg szervezet esetében még fontosabb, mint általában, és persze amikor ilyen bölcsességeket olvasunk, véletlenül se gondoljuk, hogy az energiaital, a kóla, vagy akár a 100%-os narancsléként árult dobozos ital pont megfelelő a célnak. Meghűlésnél alap, hogy forró teára vágyunk – ha meg nem, akkor belénk tuszkolják – úgyhogy ha már tea, akkor lehet olyan is, aminek talán van valamilyen pozitív hatása azon kívül, hogy jól esik. A választék széles, a teakeverékek beszerezhetők a drogériákban is akár, vagy patikában, bioboltban. Nekem a hársfa – citromfű összekeverése vált be leginkább, annak még az íze is egész jó. Kakukkfűtea köhögésnél jön jól, a kamilla pedig általános gyulladáscsökkentő – és hát persze a kamilla főzettel remekül lehet inhalálni, csak ne felejtsünk el egy kis sót is szórni a vízbe, hogy ne szárítsa ki az arcüreget a főzet. És igen, a csipkebogyótea is szóba jöhet, C-vitamin-forrás, miegyéb, csak kövessük a csomagoláson leírtakat, mert azt pont nem szabad leforrázni, áztatni szükséges, ráadásul hideg vízben.

6. Lapacho

Erről egyszer majd írok egy külön történetet, hogyan ismerkedtem meg a lapacho teával, mert megér egy külön posztot. De nem hiányozhat ebből a felsorolásból sem. A lapacho egy dél-amerikai fa fajta, belső, vörös színű kérgéből készítik a lapacho teát. A lapachokéreg gyógyhatású lehet fertőzések esetén, de fájdalomcsillapító hatása is van, és tisztítja a nyirokrendszert. Utóbbi tulajdonsága miatt daganatos betegeknek is ajánlják kiegészítő terápiaként. (Igen, próbáltam én is, 10 éve – nem véletlen, hogy szokott lenni otthon a polcon úgy általában…)  Az immunrendszert erősíti, de emellett gomba- és baktériumölő hatása is van, gombás fertőzések esetében különösen hatásos lehet. Sőt, javallott bőrbetegségek, akár ekcéma kezelésére is. Hogy hogyan kell elkészíteni a teát, arra már elég sok változatot találtam, az arany középút az lehet, hogy érdemes legalább 1 liter forrásban lévő vízhez kb. 4 evőkanálnyi lapachokérget hozzáadni, ezt kislángon még 10-15 percig főzni, majd 5-10 percig állni hagyni, és utána leszűrni. Az íze elsőre talán barátságtalan, mézzel egész tűrhető, de kapható már ízesített változatban is. Van filteres kiszerelés a boltokban, de hát azzal speciel csak bonyolultabban kivitelezhető ez az elkészítési procedúra, meg esetleg kérdéses, hogy mit rejtenek a tasakok. Legjobb a szálas verzió, Müllerben például beszerezhető.

blog_vitamin_150201_011.jpg 

7. Megelőzés

Elcsépeltnek hangzik, de én a saját bőrömön tapasztalom, hogy lehet azért tenni, hogy ellenállóbbak legyünk a megfázások, influenza-szerű megbetegedések ellen. Évekig az ment, hogy egyszer ősszel, egyszer tavasszal garantáltan beteg lettem – hogy vírust szedtem-e be, vagy csak valami bakteriális cucc volt, az változóan alakult, de a forgatókönyv hasonló volt: torokfájás – gyengeség / orrfújás / levegőt nem kapok  - köhögés. Az alaphosszúság 2 hét volt, amiből mondjuk 5 nap ágyhoz kötöttebbre sikerült, de a köhögéses szakasz elnyúlhatott akár önmagában is 3 hetesre. Legutóbb megúsztam, elmaradt az ágynak dőlés ősszel. És egyelőre most is tartom magam, a szezonban. Lehet, hogy csak szerencsém van, de a megelőzés fontosságára legalább ennyire gyanakodnék. Reggelente bekapok egy 1000 mg-os C vitamint, és ősszel elkezdtem szedni egy multivitamint is. Hetente háromszor-négyszer még reggeli előtt kifacsarom egy grapefruit levét, összekeverem egy kis kanál olívaolajjal és megiszom. Sok gyümölcs, sok zöldség. És heti háromszor sport. Érezhetően javult az állóképességem és az ellenálló-képességem. Márpedig a cél ez volt, elsősorban. 10 éve egyre inkább ez: hogyan lehet elérni azt az állapotot, amikor minden rendben van, az egészség nem egy vágyott fogalom. 

Ha még olvasnivalóra vágytok, összeszedtem még további tippeket:

itt a tudományosnak ható verzió,

ez itt a bulvárosabb,

ez pedig a bio / natúrgyógyászati megközelítés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr207128373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása