Mindenféle, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Pozitívra Hangoló

Miért éppen Berlin?

10 érv amellett, hogy Berlint egyszerűen át kell élned

2015. október 29. - PH.Plusz

Berlinben jártam feltöltődni. Megint. Sokadjára. El kellett merülnöm kicsit a városban, mint tíz évvel ezelőtt is, amikor a kemoterápia lezárultával fellélegezhettem és utazni vágytam, a célállomás pedig egyértelműen Berlin lett. Vagy tavaly novemberben, amikor azt gondoltam, ha már nem lehetek az általában ködösen szürke hétköznapra eső születésnapomon valami napfényes helyen, akkor Berlin pont ideális helyszín lesz az ünneplésre. 

Azt hiszem  akkor kérdezte meg egy ismerős, hogy mégis mit szeretek én ennyire ebben a városban, mi az oka, hogy állandóan visszatérek. Nem tudtam egy mondattal megindokolni. Most sem tudnám, mindjárt 10 érvet is kerestem magyarázatként, fotóillusztrációval. 

img_20140830_022951.jpg

A természetesen szubjektív lista elé kívánkozik felvezetőként, hogy elég speciális viszonyom van nekem ezzel a várossal. Mert például éltem ott majdnem egy évet, 2001-2002-ben. És mert nem volt ám ez szerelem első látásra. Sőt, eleinte nagyon nem találtam a helyem, hatalmasnak tűnt, idegennek és bonyolultnak. Aztán a kollégiumot lakóközösségre (úgyis, mint WG) cseréltem, Lankwitzot Schönebergre, egyre több minden lett ismerős, és egyre jobban kötődtem Berlinhez. Lett ott néhány barátom is, akikkel mai napig kapcsolatban vagyunk. (Meg olyan is alakult, hogy magyar barát ott lelt új otthonra.)

Mostanra ott tartunk, Berlin és én, hogy egészen bírjuk egymást. Mintha hazajárnék - és nagyon bennfentesnek bírom érezni magam, hogy térkép nélkül is simán tudok tájékozódni. De legalább ennyire képes vagyok hitelesen alakítani a lelkes turistát is, ha kihagyhatatlannak vélem, hogy felkeressek bizonyos berlini nevezetességeket és szimbólumokat, lehetőleg fényképezőgéppel felszerelve. 

Berlinre sok mindent lehet mondani, de azt, hogy szép város lenne, nehezen. Izgalmas. Mindig van egy új arca. És mindig lesz is - mert nincs még egy ilyen város, ahol folyton építkezési daruk lógnának a képbe, ha valami központi helyen fotóznánk egy jellegzetes épületet. Itt nem furcsa semmi. Ennek a városnak évekig volt sikeres polgármestere az a politikus, aki elsőként coming outolt Németországban és mondta bele a mikrofonba: "Meleg vagyok és ez jól van így." És ha már nagy emberek nagy mondásainál tartunk: Kennedy a schönebergi városháza erkélyéről kiáltotta a tömegbe, hogy ő is berlini. (Illetve egyes fordítások szerint egyszerűen azt mondta, hogy ő egy fánk, ti. "Ich bin ein Berliner", de hát a szándék  megvolt... )

berlin_2014_08_138.jpg

Van itt két állatkert, három operaház, és 2,5 repülőtér - na mondjuk a ki tudja, meddig épülő félkész reptér miatt még hasonlóságokat is mutathatna Berlin holmi közép-kelet-európai nagyvárossal. És volt egy fal, aminek látszanak a nyomai. Nemcsak a mementóként meghagyott darabokban, hanem a fejekben is olykor. De kettéosztottság ide vagy oda, mégis ez a város lett egyfajta olvasztótengelye mindenféle kultúrának, akár a Kreuzbergben élő törökökre, akár a mostanság virágzó, nagyrészt külföldi szellemi tőkére építő startup-világra gondolunk. 

Na de fényképes érveket ígértem, saját fotókkal - itt jönnek: 

 

1. A tévétorony nem enged eltévedni

Merthogy (majdnem) mindenhonnan látod. Ha nincs köd. Rendületlenül ott áll 1969 óta, 368 méterrel az alatta elterülő Alexanderplatz felé magasodva. Nélküle nincs is berlini városkép. És persze aki Berlinben jár, annak azért bakancslistás program a tévétorony tetejére liftezés.  

img_20140823_005403.jpg

img_20140828_013248.jpg

 

2. Megpróbálni megérteni, mit jelentett a Fal

Merthogy aki nem élt ott abban a 28 évben, amíg a Fal választotta ketté a várost, az nem is tudhatja igazán, mit jelentett ez a berliniek életében. A nyugati oldalon graffitik, a keleti oldalon géppuskás határőrök. Lassan annyi idő telt el a Fal leomlása óta, mint amennyi ideig létezhetett, az emléke mégis élénk marad. A németek már csak ilyen múlttal bátran szembenézős fajták, mindenféle megemlékező helyeket, kiállításokat és múzeumokat szentelnek ennek az elmúlt korszaknak. A Bernauer Straßenál van egy információs központ is a meghagyott faldarab mellett, de a Warschauer Straßenál kezdődő, 1 km-es szakasz az igazán látványos, a különböző 90-es években készült műalkotásokkal, East Side Gallery néven

img_20140830_022615.jpg

img_20140830_235402.jpg

 

3. Történelmi pillanatok

A dicső porosz múlt, a II. világháború rombolása, vagy akár a Stasi kulisszatitkai - mindenre találunk mintát Berlinben. Az egykori kastélyt épp újjáépítik, pár év még, és arra is rácsodálkozhatunk. Addig is érjük be Schinkel építészeti remekeivel, és a lépten-nyomon tetten érhető történelemmel. Személyes kedvencem e tárgykörből a csonka toronnyal meghagyott (ennek ellenére is folyamatosan felújítás alatt álló) templom a nyugati részen, a Gedächtniskirche. 

img_20151024_000622.jpg

 

4. Na de hol is a városközpont?

Ez itt kérem egyáltalán nem egyértelmű. Kinek hol. Mert a kérdésre a keletiek kapásból rávágnák, hogy a központ nyilván az Alex,  (úgy is, mint Alexanderplatz), a találkozóhelyként használt világórával, míg a nyugatiak inkább szorgalmaznák, hogy a központ csakis a Zoo (azaz a Zoologischer Garten néven futó pályaudvar) és környéke lehet. A kettő egymástól még S-Bahnnal is 20 perc távolságra van. Lehetne kompromisszumos megoldásként a Brandenburgi kapu a központ? Legfeljebb a turistáknak, berlini arra nemigen jár. És valahogy így van ez  a tervezőasztalon talán új centrumként megálmodott Potsdamer Platz-cal is, a futurisztikusnak ható épületeivel, kivált a Sony Centerrel.

img_20151023_170100.jpg

berlin_2014_08_004.jpg

 

5. Parkok mindenfelé

Mióta úgy alakult, hogy rendszerint a futócuccot is a bőröndbe pakolom, ha Berlinbe készülök, mert így garantált, hogy el is megyek futni, meg kellett állapítanom, hogy tényleg minden városrészben van legalább egy hatalmas, és netán még több kisebb park, ami tökéletesen megfelel a futáshoz. Vagy a sétáláshoz. Vagy a családi programokhoz. Már eleve a térkép közepén ott egy nagy zöld folt, "Tiergarten" felirattal, ami egyszerre jelöli a városrészt és a benne elterülő parkot. És akkor még a város szélén fellelhető tavakról, erdőkről, ligetekről nem is beszéltünk. 

berlin_2011_08_251.jpg

 

berlin_2013_szept_043.jpg

 

6. Multikulti 

Menj el Kreuzbergbe, szállj ki az U1 metróból a Kottbusser Tornál, és az utcákon sétálva olyan érzésed lehet, mintha egy másik világba csöppentél volna. De nézd meg Friedrichshaint vagy Neuköllnt is, ahová az utóbbi években költöztek a fiatalok és hangolták újra a városrészeket. És ott van még Schöneberg, egy igazi multikulti mix, vagy Prenzlauer Berg, a berlini értelmiség egyik gyűjtőpontja. Mindemellett az is Berlin, amit mondjuk Marzahnban látsz, ha a legkeletibb végeken jársz.

Egy túra a 100-as busszal az Alextól a Zooig kész időutazás - a busz elhalad a történelmi nevezetességek mellett, végig zötyög a csodás Unter den Lindenen (ami most persze "Baustelle", épül a metró folytatása...), el a Reichstag mellett, és még a várost vigyázó angyalnak is köszönhetünk, amelyik a Großer Stern közepén áll és a kultikus filmben Wim Wenders angyalai ültek a szárnyain. Az érkezés nyugaton, a Zoonál pedig már megint egész más képet tár elénk. Ugyanilyen érdekes lehet egy út keletről-nyugatra az S-Bahnnal. Vagy fordítva. Elég a cserélődő utasokat figyelnünk. 

img_20151024_164342.jpg

berlin_2010_majus_054.jpg

 

7. Ampelmann - csak itt, sehol máshol 

Eredetileg a kelet-berlini területen láthattuk a gyalogosok közlekedési lámpájában az Ampelmännchent. Aztán majdnem a rendszerváltás áldozatává vált. De Markus Heckhausen újra felfedezte, és egész brandet épített köré. Ma már nemcsak a jelzőlámpákban találkozhatunk a kalapos emberkével, hanem mindenféle megvásárolható ajándéktárgyakon, merthogy van Ampelmann webshop és étterem is. 

281440_2321466240275_4277153_n.jpg

img_20151019_131516.jpg

 

8. Múzeumból sosem elég

Van egy kis sziget a keleti részen, ami Museumsinselként ismert, pont azért mert több múzeum is itt kapott helyet - mint a Pergamonmuseum, az Alte Nationalgalerie vagy az Altes Museum. De a 175 kiállítóhelyet felsorakoztató kínálatban az is talál érdekességet, aki nem rajong mondjuk a műtárgyakért. Személyes kedvenc a Martin-Gropius-Bau, ahol majdnem mindig találok egy jó fotókiállítást. Vagy ha már fotó... ebben a városban hozták létre a Helmut Newton életművét bemutató tárlatot is. És hogy valami extrém programot is javasoljak: a Berliner Unterwelten a föld alá visz, korábbi bunkerekbe szerveznek túrákat. 

img_20151024_163100.jpg

 

9. Élmények, élmények, élmények

Valami mindig történik. Én most legutóbb a "Festival of Lights" utolsó estéjét csíptem el, így láthattam különleges fényfestésben a Berlini Dómot és a Brandenburgi kaput is. De élményt jelenthet az is, ha elmegyünk egy vasárnapi bolhapiacra, ahol jól megfér egymás mellett a berlini címerállatot mintázó szobor, a kristálypohár, és egy irodai tűzőgép. Filmfesztivál, musicalbemutató, pezsgő klubélet - és még lehetne folytatni a sort, miből válogathatunk, ha netán úgy éreznénk, unatkozunk Berlinben. 

img_20151018_022218.jpg

229610_2321470560383_7708139_n.jpg

 

10. Reggelizz, mint egy király

Így tartja a mondás, hogy ez a helyes eljárás. Berlinben ez remekül megoldható, mert igazi kultúrája van a kávézókban a reggelizésnek. És ha amúgy a német konyha nem is éppen megkóstolásra szigorúan javasolt, egy ilyen berlini reggeli mindenképp. Sok helyen komplett tálakat állítanak össze, de hétvégén találunk könnyen olyan címet is, ahol Brunchra fizethetünk be, és korlátlanul fogyaszthatunk a teljes kínálatból. Ilyen hely mondjuk a 100Wasser Friedrichshainban. 

img_20151025_010813.jpg

 

Plusz indokként idekívánkozik még egy hűtőmágneses bölcsesség: Berlin liebt Dich. (Berlin szeret téged.) És Te mikor utazol Berlinbe? 

img_20141109_212019.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr248030686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.10.29. 18:10:02

mi az izgalmas benne? A niggerek afrikából vagy a muszlimok a közel keletről? Egy fos város, ostoba lakókkal.. Ha izgalomra vágysz menj Tokyo-ba.. Berlin..aha..gyere holnap is..

hopptarisznyarák 2015.10.29. 18:23:51

Berlinben szabad "kalapos embert" ábrázolni, nálunk meg kicsinálták a BKK kapalos-bajúszos bácsiját, pedig jó arc volt! Nincs igazság!
index.hu/belfold/budapest/2012/11/23/kirugta_a_bkk_a_bajuszos_bacsit/

sroc 2015.10.29. 18:43:49

Én pont egy éve élek itt és valószínűleg ennyi volt, de nagyon fog hiányozni. Én is utáltam az elején, és tényleg nem egy szépség, de már egyet tudok érteni a leírtakkal. Mondjuk az Unter den Lindenes metró (nem)építkezés is beférne abba a közép-kelet-európai kategóriába, talán még a négyest is übereli: )
Na most még inkább sajnálom itthagyni.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.10.29. 18:56:12

ik bin ajn berliner

sírva húztam vissza Prágába onnan

Csezarro 2015.10.29. 19:11:10

Idestova az 5 eve itt lakok. Amit leirsz, az szep es jo. Ha turista vagy. Nem tudom mennyire szamit multikultinak, hogy pl. leszallsz az S-Bahnrol a Hermannstaßen, es ott te vagy a feherbörü, nem muszlim idegen. Ja hogy mer az nincs a bakancslistan, egy ilyen környeken este setalgatni.

Csezarro 2015.10.29. 19:17:04

Es nem egyes forditasok szerint fank a Kennedy, hanem Nemetorszag egyes területein a fanknak az a neve, hogy Berliner. Berlinbe meg Pfannkuchen. Mainzba meg Krapfen. De ez ugyanugy letezik Magyarorszagon is.

piacfan 2015.10.29. 19:20:23

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:
Nem baj, Berlin Nélküled is izgalmas, te barom...:)

E.T.A. 2015.10.29. 19:36:03

A multikulti Berlin csak egy turista szemével nézve jó dolog. Berlin most már tele van muszlimmal, akik szarnak a liberális/polkorrekt németekre. A Fehlfarben nevű new wave zenekar már 1980-ban megénekelte: "Wir sind die türken von morgen/Deutschland, Deutschland alles ist vorbei" (Militürk).
Szóval Berlinnek és Németországnak már amúgy is kampó, a muttinak sikerült szétbasznia egy remek országot és egy remek várost azzal, hogy muszlim istállót csinált Németországból.

forintosProjekt - · forintosprojekt.blog.hu 2015.10.29. 19:38:22

itt élek és ezeket a helyeket kerülöm - aki itt él, az nem ezért szereti...

Kegyetlen 2015.10.29. 19:52:27

egy jó Rammstein koncertre elmennék oda.

Haus Fiegl Bikers 2015.10.29. 19:54:43

Multikulti. Az jo? Meg mindig itt tartunk, kedves posztolo...? Mikor haltok mar ki?

kovacsjanos1988 2015.10.29. 20:19:14

@Haus Fiegl Bikers: na itt a másik agyhalott turbómagyar

Haus Fiegl Bikers 2015.10.29. 20:23:56

@kovacsjanos1988: "agyhalott" Hehe, mondja ezt egy multikulti-trendlovag...! :D Bobesz, hogy ti milyen butusok vagytok, beszaras.

Michel Djerzinski 2015.10.29. 23:27:28

Biztos jó hely Berlin. De nincs város sem Európában, sem másutt, ami Amszterdamhoz fogható! A legjobb hely.

Michel Djerzinski 2015.10.29. 23:28:00

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Te mocsok rasszista féreg. Az orrodat tudnám eltörni.

PH.Plusz 2015.10.30. 00:40:39

@sroc: Igen, igazad van, a metró-projekttel is lenne párhuzam - majdnem bele is fogalmaztam a posztba. Ráadásul ha van értelmetlennek tűnő metróvonal, az a "Kanzlerbahn"...
Ha szeretted, kívánom neked, hogy még visszatérhess, így vagy úgy. ;)

PH.Plusz 2015.10.30. 00:44:20

@hopptarisznyarák: Az "Ampelmann" résznél belinkeltem egy videót ( ezt: www.youtube.com/watch?v=gns-olkEHQ8 ) , amiben az Ampelmann tervezőjének özvegye elmeséli, hogy eredetileg a férje elvetette a kalapos figurát, tartott tőle, hogy nem NDK-konform, de aztán megláttak egy híradó tudósítást, ahogy Honecker megérkezik a reptérre, fején egy kalappal. És akkor úgy gondolták, hogy pont rendben lesz a kalap az Ampelmännchen fején is. És valóban rendben lett.

PH.Plusz 2015.10.30. 00:48:29

@Csezarro: Köszönöm a fánk-leckét, bár azt hiszem, nem ment át a poén... Na de hátha Eddie Izzard majd jobban áttolja: www.youtube.com/watch?v=5mu02xUgE4k Meg volt ott a szöveg alatt egy kép is. Ezzel együtt azt hiszem, a történelemkönyvekben nem az maradt fenn, hogy Kennedy Berlinben bevallotta, hogy ő igazából egy fánk.

PH.Plusz 2015.10.30. 00:49:49

@Haus Fiegl Bikers: Hát ha már a rák 10 éve nem ölt meg, a Te kedves kérdésed miatt nem fogok menten elhalálozni.

gmihaly621 2015.10.30. 07:39:17

@Kón Bandit: Pedig, ha egy kicsit is ismernéd a történelmet, pl. az 1848-as Prágában kiötlött pánszláv fondorkodásokat, vagy az onnan Schwechatba átvezényelt katonaságot, amely ott elpáholta a Birodalomhoz is lojális magyar honvédséget, sírva húznál el Pestre.

Kandaláber 2015.10.30. 11:18:48

Nehany hozzaszolas nem uti meg az adott honlap szinvonalat, ezeket torolni szoktam, minden szivbaj nélkül.

Egy dolog a nem szeretem, egy másik a zsigerből idegengyulolet, a massaggal szembeni beteges alacsonyabb rendusegbol fakadó kisebbsegerzes, amit igy kompenzal maganak, es muszáj neki mások joszandeku, szeretetből készített munkajahoz odatenni a maga gyuloletet.

PH.Plusz 2015.10.30. 11:59:35

@Kandaláber: <3 ezt jó volt olvasni.... ;)

2015.10.30. 13:09:29

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: te menj inkább moszkvába. nem is, inkább taskentba

2015.10.30. 13:11:30

@Michel Djerzinski: nem tudom, a legjobb-e, de mindenképp top3

dezso 2015.10.30. 14:32:43

@PH.Plusz: Mondjuk a Kanzlerbahn, ha majd egyszer elkeszul az epitkezes, tok jol el fog menni Hönow-bol a Haupbahnhofra. Utkozben Schloß, Berliner Dom, Unter den Linden, Branderburgi kapu meg Tiergarten - ha massal nem is, a turistakkal biztos tele lesz.

dezso 2015.10.30. 14:40:01

@Csezarro: Hat nem tudom, mondjuk esetleg Marzahnban nem maszkalnek este, de ott meg pont nem laknak torokok. A legtrefasabb ebben a multikultisagban eddig egyebkent az volt, amikor harom srac a metron, egy palesztinn tuntetesrol hazafele, egymas kozott nemetul beszelte meg az elet fontos kerdeseit.
süti beállítások módosítása