Mindenféle, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Pozitívra Hangoló

Feltöltőpont: Pannonhalma

2015. július 11. - PH.Plusz

Van az úgy, hogy még nem jött el az igazi nagy nyaralás ideje, de mégis szükség lenne egy kis feltöltődésre. Napfényre. Újdonságokra. Finom ízekre. Olyasmikre, amik egy hétvégi kiruccanásba beleférnek. Pont ilyesmit találtam meg Pannonhalmán. Egy energia-feltöltőpontot. (Ha most futna nálam a 100 nap boldogság-projekt, be sem fért volna egy képkockába a sok pozitív pillanat.)

Mielőtt eljutottam volna oda, nem sok mindent tudtam Pannonhalmáról. Ott az apátság, ehhez kötődik egy történelmi múlt, híres az iskolája, meg terem arra sok levendula. Ja, és rémlett, hogy pannonhalmi bort is láttam már, de hogy jó-e, arra már nem emlékeztem. Nos, az ismeretek egy nap alatt rengeteget bővültek, felfedezhettem, mennyivel többet jelent Pannonhalma, mint amit a sztereotípiákból gondolunk. A bencések komoly és sikeres vállalkozásokat üzemeltetnek (étterem, cukrászda, borászat, ásványvíz-palackozó, gyógynövénykert - hogy csak néhányat említsek), de a turizmus területén is aktívak (idegenvezetés, külön turistabusz és speciális program várja a látogatókat) és a kulturális élet is pezsgőnek mondható (komolyzenei és népzenei koncertek, jazz-vacsorák, kiállítások egész évben). 

Megér egy kirándulást. Akár most, last-minute döntéssel is, mert még épp elkapható a Levendula hetek utolsó napja, és csak ilyenkor borul jellegzetesen lilába a táj az Apátsági Gyógynövénykertben. Na de mondják el a képek, 9 pontban, miért ideális úti cél Pannonhalma egy hétvégi energiatankoláshoz.

1. Igazi ékszerdoboz

Már csak azért is, mert itt mindenfélét megtaláltok: természeti szépségeket, építészeti látnivalókat, kulináris különlegességeket, kulturális programokat. Egy nagy séta a Gyógynövénykertben, vagy csak keresztül a településen, és máris rengeteg élményt gyűjthettek. 

weekend_150710_105.jpg

weekend_150710_117.jpg

 

2. Levendulamámor 

Az Apátsági Gyógynövénykertben 11 hektáron termesztenek gyógynövényeket - ennek felén levendulát. Nem véletlen, hogy június-júliusban lilába borul a táj.  Pannonhalmán nem engedélyezett, hogy magatoknak szedjetek levendulát, mert amit csak lehet, feldolgoznak helyben. A levendulamező viszont itt a legszebb. 

A levendula betakarítását az elvirágzás kezdetén, a napkelte után két órával kezdik meg. Már éppen folyik a levendulaszüret, ha még mostanában arra jártok, láthatjátok. 

weekend_150710_059.jpg

weekend_150710_023.jpg

weekend_150710_061.jpg

weekend_150710_065.jpg

 weekend_150710_066.jpg

 

3. Fűben-fában orvosság

A Gyógynövénykertben persze van még jó néhány egyéb növény is a levendulán kívül - kakukkfű, zsálya, citromfű, menta, cickafark, kamilla, vagy olyan különleges fajták, mint az izsóp is helyet kaptak a gazdaságban. Ami különösen jó: a kertben is ismerkedhettek a növényekkel és gyógyhatásukkal, de a gyógynövényházban is találtok szemléltető eszközöket, és ha netán úgy gondoljátok, hogy valamelyik gyógynövény épp hasznotokra válna, beszerezhetitek a megfelelő gyógyteát a helyszínen. És hogy miért foglalkoznak a bencések épp gyógynövényekkel? Ez tradíció, már egy 1201-ből származó okirat említést tesz arról, hogy a szerzetesek gyógyászati tevékenységet is folytattak. 

weekend_150710_053.jpg

weekend_150710_054.jpg

 

4. Mindenféle földi jó - nem csak levendulából

A levendula segít távol tartani a molyokat. Ezt tudjuk. De mire jó még? Nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatású, bevehető fejfájás, nyugtalanság, alvászavar esetén is. Külsőleg alkalmazva pedig segít rovarcsípések, horzsolások, sebek kezelésében. Fürdővízben, teaként, vagy aromaolajként is használatos. Na de hogy még csokoládét is készítenek belőle? De még milyen finomat! Nem beszélve arról az egyedi szappanról, aminek az összetételét Zólyomi Zsolttal, a magyar parfümőrrel közösen kísérletezték ki a pannonhalmiak. Hogy hogyan készül a szappan és a többi kozmetikum, azt egy üvegfalon át ti is megleshetitek a helyszínen. 

pannonhalma_150528_052.jpg

pannonhalma_150528_048.jpg

 

5. Cukrászda - kilátással 

És levendulás finomságokkal, pláne szezon idején. A szintén a bencések által üzemeltetett Pausa Cukrászdában a fehércsokolodádés levendulafagylalt például kihagyhatatlan. De bármit is választanátok, mindenképpen érdemes a belső teraszon elfogyasztani, mert onnan csodás a panoráma. 

weekend_150710_119.jpg

weekend_150710_120.jpg

weekend_150710_129.jpg

 

6. Mennyei ízek a Viatorban

A Viator jelentése utazó, az éttermet pedig egyfajta feltöltőpontnak szánták a bencések az erre járó turisták és vendégek számára. Az éppen ötödik születésnapját ünneplő étteremben Gyurik Gábor séf alkotásai, a személyzet kedvessége, na és persze a kiváló fogások garantálják a feltöltődést. Most még épp elcsíphető a levendulás menüsor is. 

weekend_150710_192_masolata.jpg

weekend_150710_012.jpg

weekend_150710_190.jpg

 

7. Felfedezni, mit is jelent a "hemina" 

Így hívják például az Apátsági Pincészet egyik borát. De a név onnan ered, hogy annak idején Szent Benedek bevezette ezt a fogalmat annak meghatározására, hogy mennyi bort fogyaszthatunk. Mivel mindenkire másként hathat az alkohol, így okoskodott: “A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kísért meg az ördög.”

pannonhalma_150528_026.jpg

 

9. ... és ha mindez megvolt, így érezhetitek magatokat Ti is ;) 

weekend_150710_089.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr907616806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása