Pozitívra Hangoló

Mindenféle arról, ami feltölt, inspirál, meggyógyít

Segíthetek?

 


"Miért kaphattad ezt a betegséget, mit kellett belőle tanulnod? – sokszor feltették már nekem ezt a kérdést, mióta 13 évvel ezelőtt meggyógyultam a Hodgkin-limfómából, közismertebb nevén nyirokrákból. Van már rá egy elég stabilnak tűnő válaszom is: egy küldetéstudatnak kellett kialakulnia bennem, hogy segítenem kell másoknak a saját tapasztalataimmal." 

- így kezdtem azt az írásomat, amely megjelent a Magyar Coachszemlében 2018 nyarán, és itt a blogon is. A cikkben arra kellett választ adnom, hogy miért döntöttem úgy, egy segítő szakmába is beletanulok, miért lett belőlem coach. 

A motiváció innen eredeztethető. A coachinggal mélyebben megismerkedve azonban felismertem, hogy nem is szűkíthető le feltéltenül egy területre, hogy kinek milyen problémája van. Tudjuk ugyan, hogy van "life coaching", meg "business coaching", de a valóság az, hogy aki szemben ül velem, annak elsősorban egy megoldandó élethelyzete van. És ezek a problémák rendszerint olyanok, hogy kihatnak más életterületre is. Nekem, aki segíteni szeretnék a megoldás megtalálásában, a nagy egészet kell néznem. 

A coaching egy olyan beszélgetés-sorozatot kínál fel, amelyben én 100%-osan a partnerre figyelek. Tükröt tartok, ha kell, kérdezek, ha úgy hozza a helyzet, valamilyen kreatív feladatot vetek be. Lényeg, hogy kísérem a probléma megoldása felé vezető úton a partneremet. 

img_20180801_111258_926.jpg

 

Na de hogyan működik mindez a gyakorlatban? Arról beszéljenek azok, akik már kipróbálták: 

 

„Összességében úgy érzem, hogy eredményes és sikeres találkozókon vagyunk túl, amelyeknek köszönhetően a korábbinál nyugodtabban fordulok a jövőm felé.  Türelmes volt és támogatott abban, hogy a problémákat magam ismerjem fel.

Számomra felszabadító hatással bírt mindez: letisztult az előttem álló időszak, konkretizálódtak a jelenemben található problémák. Amit ezzel kapcsolatban kiemelnék, hogy sokszor ez úgy történt, hogy fel sem tűnt. Orsi olyan gyakorlatokat, játékokat mutatott, olyan módszereket ajánlott (amiket a későbbiekben is fogok használni), ami rávezetett a megoldási lehetőségekre. 

Minden beszélgetésünkre igaz volt, hogy rengeteget lendített a kedvemen, energikusabbá és vidámabbá váltam, megtaláltam a motivációmat. A meglévő és felismert valós problémákra már nem félve tekintek, hanem izgatottan várom, hogy megoldjam ezeket, hiszen sikerült megfogalmaznom a céljaimat, definiálni az ide vezető utakat.

Örülök, hogy Orsival dolgozhattam – illetve dolgozhatok együtt. Mind a saját, mind a környezetem értékelése szerint sikerült pozitív változásokat elérnünk. Magaménak érzem az utat, amit a segítségével megtaláltam és amelyen az ő megfelelő iránymutatásával elindultam. Nemcsak a karrieremre, hanem a személyiségemre is pozitív hatással bír. Éppen ezért őszintén és magabiztosan ajánlanám Orsit hozzám hasonló „útkeresőknek”.

Gabriella, 2018. május 

 

Az első találkozó akalmával igyekeztünk megfogalmazni a problémát, bár én csak körvonalazni tudtam a nagy káoszt amit éreztem, hogy formálódik bennem. Előrelendített, hogy már az elején konkrétumokról beszélgettünk. 

Sokszor éreztem, hogy ha nem is tudom konkrétan megfogalmazni a problémát, Orsi segítő kérdésekkel és kicsit más aspektusból megvilágítva, vagy csupán összegezve az általam megfogalmazott gondolatokat mégis emészthető formában előremozdított, segített túllendülni olyan gondolati körökön, amin magamtól csak ugyanoda a gondolati hurokba kerültem vissza korábban. 

Nagyon tetszett nekem ahogy reflektált a szavaimra, hogy végig értő figyelmet gyakorolt felém és ha szükség volt rá egy - egy tükör tartásával segitett abban, hogy a külső nézőpontból, más szavaival összegezve rálássak a saját gondolataimra. Egy pozitív és életminőséget javító módszernek tartom, amivel előremozdítja az életet. 

Szandra, 2018. június

 

Nagyon tetszettek és megfogtak a kreatív feladatok, amikkel készült vagy esetleg spontán eszébe jutottak a repertoárjából a beszélgetésünk alatt.

Figyelmes, empatikus szakembernek ismertem meg. Egyrészt abszolút követte a gondolatmenetemet, a foglalkozásokon belül és az alkalmak között is, másrészt profi módon keretek között tartotta a beszélgetéseket és ha szükség volt rá, rövid, lényegretörő kérdésekkel segített "kiugrasztani a nyulat a bokorból", megfogalmazni saját magamnak, amit addig esetleg csak hosszasan körülírni tudtam, magamtól nem vagy csak jóval később jutottam volna el az előre mutató következtetésig, tanulságig, a változtatás igényéig.

Ez volt az első face-to-face találkozásom a coachinggal, eddig csak hallottam róla különböző munkahelyi kommunikációs tréningeken (többször coachok tartották), de személyre szabottan még nem próbálkoztam vele. Orsolyának köszönhetően rögtön az első benyomás kedvező volt, a már említett kis kreatív feladatokkal kedvet csinált hozzá, ill. ami fontosabb, hogy valóban több területen elindultak változások az életemben, amelyeknek a kibontásán, kézzel foghatóvá tételén természetesen tovább kell dolgoznom.

Boglárka, 2018. június 

 

A betegségből, az időskorból, egyedüllétből adódó problémáim voltak. Igen, némelyik volt, mert már sokkal jobban vagyok! Amikor ötödik alkalommal voltam Orsolyánál, néhány kérdésre kellett írásban válaszolnom. Mire a végére értem, elnevettem magam, rájöttem, hogy ez egyszerű, eddig csak a bennem lévő görcsök nem hagytak rendesen működni.

Nagyon hálás vagyok Orsolyának és a MOHA Alapítványnak is a segítségért és köszönöm!

Erzsébet, 2018. november 

 

A coaching által újra figyelni tudtam a rendes élet kérdéseire, túl tudtam nézni (elfelejteni nyilván nem) a betegség kérdésein. Javult az időbeosztási képességem, tudok fókuszálni a napi teendőimre, a munkámra. Egyáltalán újra érdekelnek azok a dolgok, amelyek korábban érdekeltek. Ismét látom a (közeli és távoli) céljaimat. Más szóval, az ilyenkor szokásosan jelentkező „szürkeség”, céltalanság, haszontalanság érzete csökkent. Vannak terveim.

Van úgy, hogy az ember nem tudja kirángatni magát a saját hajánál fogva a bajból. Ilyenek a súlyos, elhúzódó betegségek által előidézett élethelyzetek is. Minden hasonló élethelyzetben lévő embernek ajánlom az ebből fakadó problémák egy lehetséges megoldásaként, hogy vegye igénybe a coachingot, mert vannak eszközei az ilyenkor nagy valószínűséggel fellépő, akár észrevétlenül ható, a normális életet, teljesítőképességet hátráltató folyamatok kezelésére, tudatosítására. Külön előny, hogy számos, a betegségünktől független, egyébként is meglévő problémákra is kínál megoldást.

Nagyon jó, a megismerésen alapuló kapcsolatom alakult ki a Orsolyával. Érzésem szerint személyre szabott kommunikációt alakított ki velem, a feladatokat is eszerint állította össze. E feladatok hozzásegítettek a problémák tudatosításához. A kezelésük ezután a saját kezembe került. Újabb, hasonló élethelyzeteim megoldásában is segítségemre lesznek a tanultak.

Ferenc, 2018. december

 

Orsival egy betegtalálkozó alkalmával kerültem kapcsolatba és azért lett számomra érdekes, hogy talán így ő speciálisabban tud mint coach a segítségemre lenni. Tele voltam kérdésékkel, kételyekkel hogy pl. válthat-e munkahelyet olyan ember, aki egy éve még kezelésre járt, vagy a bennem lévő érzések normálisak-e. A kételyeim melyek naponta rám-rám törnek feloldhatók-e.

Több kollegámtól halottam már, hogy járt coach-nál és kíváncsi voltam, hogy vajon én mit is kaphatok egy ilyen találkozósorozattól. Bevallom, hogy már az első találkozás is nagyon sokat adott. Ahogy haladtunk mindig feltérképezésre került egy-egy új, bizonytalan terület az életemből, mind a magánélet, mind a munkahely területén.

Orsi a módszertan segítségével egyre szélesebb látóteret nyitott meg számomra, egyre jobban és jobban nyílt ki számomra a világ, és a beszélgetéseket követően azt éreztem, hogy egyre magabiztosabb vagyok, mind a magánéletben, mind a munkám terén.

Minden beszélgetés alatt csak úgy repült az idő. Kiderült számomra hogy mennyi megoldási lehetőség van egy-egy adott problémára és csak a mi döntésünk melyik irányba megyünk.

Gabriella, 2019. március 

 

Ha épp olyan élethelyzetben vagy, hogy zsákutcában érzed magad, és jól jönne egy térkép a kiúthoz, ha szükséged lenne inspirációra és megerősítésre, akkor lehet, hogy segítségedre lehetek néhány tartalmas beszégetéssel. Keress bátran: pozitivrahangolo @ gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://pozitivrahangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214391542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pozitívra Hangoló

Az ember akkor tanulja meg értékelni az egészség fontosságát, ha egyszer csak nincs. Magam is így voltam vele - 2005-ben a nyirokrákból sikerült meggyógyulnom. De sikerült! Ez a blog részben visszaemlékezés, de nagyobb részt mégis inspirálás arra, hogy hogyan lehetünk általában jól. Szóval pozitívra hangolni igyekszik. És reményeim szerint segíteni. Mert a gyógyulás után ezt érzem küldetésemnek. Ezért tanultam ki egy segítő szakmát is a meglévő kommunikációs szakemberség mellé, és lett belőlem coach.

Címkék

100 boldog nap (1) 10év (19) 10 év (1) ajándék (1) ajánló (11) állatok (1) angolóra (1) barátok (7) bárki más (1) bélügyek (1) Berlin (1) beszélgetés (1) betegség (33) betegtárs (1) blog (1) boldogság (9) Budapest100 (1) Cipősdoboz Akció (1) coach (2) coaching (4) csodaszer (1) CT (1) daganat (18) dal (1) deni (1) díj (1) DIY (1) edzés (5) egészség (31) egészséges életmód (1) életmód (1) élmény (2) étrend (1) Facebook (1) feltöltődés (1) film (2) fitt (1) fotó (2) glutén (1) gluténmentes (1) gyermekvállalás (1) gyógyítás (3) gyógyulás (24) haj (1) hallgatnivaló (1) hétvége (1) hobby (1) IBS (1) indulás (1) inspiráció (16) instagram (1) interjú (1) jótékony (1) József Attila (1) kajanapló (1) kapcsolat (1) karácsony (1) kemoterápia (2) kétségek (1) kézműves (1) kihívás (5) kommunikáció (1) koncert (1) kontroll (4) kórház (1) Kosztolányi (1) kreatív (1) küldetés (1) kúra (1) lapacho (2) lélek (1) limfóma (22) majdnem (1) MOHA (2) Momentán Társulat (1) motiváció (22) napló (5) negatív (1) nyár (1) Nyíregyháza (1) Nyíregyházi Állatpark (2) orvos-beteg (18) pályázat (1) Pannonhalma (1) paróka (1) PET CT (1) pozitív (27) Presser (1) rádió (1) referencia (1) Risztov Éva (1) segítő (4) smile (1) sport (7) személyes (1) szenvedély (1) Szigliget (1) születésnap (3) táplálkozás (1) tea (1) tedx (1) tél (1) teljesség (1) teszt (1) tipp (4) top10 (1) történet (7) túlélőkészlet (1) túlélőknek (1) tünet (1) újévi fogadalom (1) utazás (3) vélemények (1) vendégposzt (1) vers (2) vitamin (1) workshop (1) Zebegény (1) Zirc (1) Címkefelhő